Lijepa tijela vježbaju s utezima

Bez milosti, ali s rezultatima, to je mantra koje se držim već više od 25 godina kada sam se počela baviti svojim poslom iz snova.

Živim za sport i fitness i to se vidi u svakom mom privatnom i poslovnom koraku. Ponosna sam što stojim iza zavidnih linija brojnih poznatih i manje poznatih klijentica, one su moja inspiracija i snaga, kao što sam i ja njihova. Biti dobar trener nije dovoljno. Trener mora biti i iskusni motivator, iskreni prijatelj i posvećeni psiholog koji će u vama vidjeti potencijal i onda kada ga sami ne vidite.

Želim da moji klijenti ljeto dočekaju spremni, no prije svega želim da sa zdravim navikama nastave i kad završi sezona bikinija. Trening mora postati dio vaše svakodnevne rutine i ljeti i zimi i zato sam potpuno posvećena tome da moji vježbači treniraju jednako u svako godišnje doba. Također, nastojim im objasniti kako se ne trebaju bojati težina u svojim rukama. 

‘Neću vježbati s velikim težinama jer ću se nabildati’, jedan je od najpoznatijih mitova u fitness povijesti, a evo i zašto.

Težine nemaju veze s bildanjem, ali ono što pojedete nakon treninga, to ima. Jednako tako, pojam nabildanog svatko vidi drugačije. Svakako ako radite s velikim kilažama i to pratite pojačanim unosom proteina, volumen mišića će biti veći. 

No s težinama treba oprezno i pod nadzorom, jer vrlo često nose ozljede. Na mojim treninzima se uglavnom koriste težine od 8 do 14 kilograma kad se rade čučnjevi, dok ljudi u teretanama rade čučnjeve s težinama svog tijela. Svakako neke ozbiljnije težine ne bih prakticirala na treningu dok svoje izvođenje vježbi ne dovedete do savršenstva, a onda polako povećavajte opterećenja. Bitno je samo da s vremena na vrijeme izađete iz zone komfora i gledate kako postajete bolji, jači i sretniji!

Kod mojih treninga nema velikih težina, odnosno to nisu težine koje grade ‘nabildane’ mišiće. 

Dobit ćete lijepo definirano tijelo, naravno, uz balansiranu prehranu. Imam odgovor i na pitanje dolaze li rezultati brže ako vježbamo s opterećenjima i koliko otprilike brže? Sve ovisi o rezultatima koje želite!

Moja teorija jest da ako želite rezultate, morate neprekidno pomicati svoje granice. Opterećenje je uvijek dobrodošlo, ali isto tako mislim da nam je za taj rezultat dovoljno i opterećenje vlastitog tijela, a rezultati će doći onom brzinom koliko se posvetite sebi, treninzima i prehrani. Ako ste dovoljno ustrajni, prve rezultate možete očekivati vrlo brzo, ali ti isti rezultati još brže i odu. Zato je najbitnije zadržati ih što dulje. Trening vam mora postati svakodnevna rutina, fizička aktivnost je osnovna higijena tijela i to je ono što čini da se dobro osjećamo u njemu. Kad dođemo to tog osjećaja, došli smo i do rezultata.

Ako ste početnik, ne treba vam ništa, sve te vježbe koje planirate raditi ili ako pratite moje online treninge, možete izvoditi i bez rekvizita. Nakon toga možete umjesto bučica uzeti bilo kakve dvije jednake boce vode, omekšivača ili slično, umjesto girje napunite ruksak s knjigama, kutiju praška ili primite dijete… Ponavljam, ponekad vam ne treba ništa osim da osvijestite ono što radite, usmjerite  fokus na mišić koji gradite, pravilno disanje i prvi rezultati dolaze za 14 dana. Samo se pokrenite već danas!